Villanova's Campus Needs More Green in a Sea of Gray

Villanova is in a period of transition, in both mind and structure. As we finish up the remainder of the spring semester, Villanova embarks on many construction projects that will ultimately alter the perception our school gives to the outside world. 

Villanova’s common choice has been structures with medieval stone inclinations. And while opinions vary, I must admit I find it more pleasing to the eye than brick. 

This past year however, I would say the general ‘gray’ atmosphere of the campus has been getting to me. With the addition of the long winter, Villanova’s choice of stone patterning hasn’t been its greatest advantage.

When examining the concept art for major projects in the works, particularly the ‘Lancaster Avenue Housing’, this general trend toward the ‘grand gray’ is rather striking. 

While my thoughts here could be seen as rather subjective, I simply ask the following of school committees when they move forward: add a touch of green.

A simple, resounding response could simply be: “Mark, we’re creating these large, circular ‘green’ spaces”. 

To which I might add, “That’s all there is!”

I would like to share a suggestion in the form of some color variation: I genuinely believe this campus could benefit from a larger range of trees and plant life. 

A greater emphasis on gardens, flower beds and tree lines could really go a long way in ‘diversifying’ the visual experience on this campus. 

I believe our ‘suburban’ situated campus could really benefit from a greater emphasis on the natural feel of the surrounding Delaware Valley. The area has many strong points, and I believe our campus would benefit tremendously by inviting this local beauty onto our campus. 

While such an experience could be obtained by simply traveling to a local park, I think it could benefit the community in the long run to bring that similar feeling here. 

Some may call me a pessimist or overlooking what there is to offer. I may also be simply ‘bugging out’ from not having left this campus for a significant period of time since I arrived.

 In any event, I believe adding some natural color will go a long way. The dominating ‘gray’ assimilates a little too well with the winter and, if the winters continue to stretch this long, it would be nice to account for such.